Fidesz-KDNP: a kormány 600 milliós támogatást adott Egernek, és kompenzálja az adókiesésből származó veszteséget


Oroján Sándor, az egri közgyűlés Fidesz- KDNP frakciójának vezetője bejelentette, a kormány 600 milliós fejlesztési támogatást ad a városnak, egyúttal megakadályozza Eger eladósodását. Adler Ildikó képviselő a koronavírus kapcsán bírálta a városvezetést, de nehezményezte azt is, hogy éppen saját intézményeinek életét nehezíti meg az önkormányzat vezetése – ez hangzott el egyebek mellett az Egerben tarott hétfői sajtótájékoztatón.


Oroján Sándor jó hírek bejelentésével kezdte mondandóját: sikerült megakadályozni, hogy egy felelőtlen hitelfelvétellel a jelenlegi vezetés eladósítsa a várost, ugyanakkor a kormány az eredetileg beharangozottnál nagyobb mértékben 600 milliós támogatást adott Egernek az egri várban felépítendő panorámás lift megvalósításához.

A részletekről szólva a frakcióvezető hangsúlyozta azt is, hogy képviselőik a kezdetektől fogva elutasították a félmilliárdos kölcsönt. Az egymilliárdos folyószámla-hitel ugyanis továbbra is rendelkezésre áll, tavaly novemberben ugyanakkor 13 milliárd forint állt rendelkezésükre működésre, 12 fejlesztésre, 7 milliárd forintot pedig szabadon használhattak fel, nem beszélve az értékpapírban álló, szintén feltételek nélkül felhasználható 300 millióról.

Oroján Sándor hozzátette: ilyen körülmények között akartak kölcsönhöz jutni nehéz helyzetükre hivatkozva, miközben saját médiájuk kialakítására 30 milliót költöttek, de volt pénz (70 millió) az Eger Termál Kft. számára is.

A fejlesztések kapcsán elhangzott az is, hogy a jelenlegi városvezetés regnálása alatt egyszerűen leállt a város, semmiféle fejlesztés nincs, aminek az is oka lehet, hogy az eddigi szakemberek egységesen álltak fel a fejlesztésért felelős városgazdálkodási cégtől, amikor a polgármester kinevezte annak élére a jobbikos pártalapítvány elnökét, ami nagy megütközést keltett városszerte.

A fejlesztési hitel felvétele nagy divat volt a szocialista kormányzatok alatt, amikor a gyakorlat az volt, hogy ha az összeg elfogyott, semmiféle fejlesztés nem történt, így rengeteg település adósodott el Magyarországon. Éppen ezért a kormány rendelete szerint ma már a kabinet engedélye szükséges a települések hitelfelvételéhez, az illetékesek pedig az egri vezetés kérelmét nem tartották indokoltnak, miközben

az említett 600 milliót Eger megkapta, amiről viszont Mirkóczki Ádám egyszerűen elfelejtett beszélni
– fejtette ki Oroján Sándor.

Szólt arról is, hogy a polgármester rendszeresen panaszaival árasztja el sajtót, ugyanakkor a pénz felhasználásának célját nem igazán képes megindokolni, nem beszélve arról, milyen bank adna hitelt annak, aki azt kürtöli szét a világban, hogy nincs és nem is lesz semmije a városnak jövőre…


A Fidesz-KDNP frakcióvezetője külön is kitért az IPA (iparűzési adó) körüli ellenzéki felvetésekre.

Oroján Sándor  kifejtette,

a legfontosabb tény, hogy az adót nem a kormány vonja el, hanem az azoknál a kis-, és középvállalkozásoknál marad, akik költségeiket csökkentve így tarthatják mag saját és alkalmazottjaik munkahelyeit.


A számítások szerint ez a pénz összesen 800 millió forint kiesést jelent időlegesen a városnak (megjegyezendő, hogy az előző önkormányzat eddig is nyújtott egri vállalkozóknak 50 százalékos kedvezményt), ám ezt a pénzt nem a kormánynak adják oda, hanem az összeg a vállalkozók támogatására szolgál.

És még egy fontos tény – folytatta -, az egyeztetések után, a gazdasági károk felmérésével nyilvánossá válik majd az is, hogy melyik települést milyen mértékben kompenzálja a költségvetés. Ez így lesz Eger esetében is.

Martonné Adler Ildikó, az Fidesz egri szervezetének elnöke arról szólt, hogy a koronavírus sok szomorúságot és kárt okozott Egernek, rengeteg helyi vagy helyi kötődésű kiválóság hagyott itt minket, legutóbb, Ebner Béla újságírót veszítette el a város.

Kifejtette: a kormány mindeközben támogatta Egert, bérpótlékot fizetett a rászorulóknak, adót csökkentett, meghosszabbította a hitelmoratóriumot. Biztosította  a családtámogatási rendszer működését, 100 százalékos járandóságot adott a CSED-en lévő kismamáknak, lakásfelújítási támogatást vezetett be, a költségek 50 százalékáig, ösztönözte a többgenerációs otthonok építését, javította az egészségügyi dolgozók anyagi megbecsülését. Közben a frakciójuk is rengeteget segített a rászorulókon, a kormány pedig pluszforrást biztosított a városnak egyik óvodája felújításához is.

Szomorú tény azonban, hogy az egri vezetés a megszorításokat saját intézményeinél kezdte, előbb 231, majd 400 millió vont el tőlük, s nem hagyta, hogy maguk döntsenek az év végi esetleges pénzmaradványról.

– tette hozzá.

Adler Ildikó a sajtótájékoztató végén elmondta: bizakodó a jövőt illetően, úgy hiszi, fél éven belül mindenki megkaphatja a vakcinát, de abban is bízik, hogy tanultunk a megpróbáltatásból, és jobb lesz a világunk. Erősödnek a kötelékek a családdal, a barátainkkal és a közösségekkel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések