Szigorú büntetésre számíthatnak az elkövetkezőkben azok az orvhalászok, akik a megye természetes vizein tiltott helyen, tiltott módon és halászati eszközökkel próbálnak halat fogni, s ezzel jelentős károkat okoznak.

A Hevesi Járási Ügyészség a napokban két rapsiccal szemben emelt vádat – tájékoztatta a Heolt a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Dr. Konkoly Thege ­László közölte, az egyik eset terheltje egy 29 éves férfi, aki múlt év augusztus 2-án délután Kisköre külterületén, a Tisza jobb partján maga szerelte horgászbottal, meg nem engedett gereblyéző módszerrel akart uszonyosokat kiemelni a vízből. Amikor a terület kezeléséért felelős halőrök észrevették, elmenekült. Ám a hatósági emberek röviddel később elfogták, és intézkedtek a felelősségre vonása érdekében.

Az illetőt tavaly márciusban a járásbíróság orvhalászat vétségéért 40 nap elzárásra ítélte, amit le is kellett töltenie a büntetés-végrehajtási intézetben. Nem tanult az esetből, ezért a vádhatóság ezúttal azt ­indítványozza, hogy a bíróság letöltendő fogházbüntetéssel sújtsa, tiltsa ki őt a horgászegyesület által kezelt területről, s kötelezze 60 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

Orvhalászat vétsége miatt nyújtott be nemrég vádiratot a Hevesi Járási Ügyészség egy 45 éves férfi ellen. Ő ­előző év szeptemberében Kisköre külterületén, a Tisza jobb partján egyik reggel elrejtett egy házilag készített, hármas horoggal felszerelt horgászbotot, majd hazament Tiszaburára. Onnan délután egy zsákkal átúszott a folyón Kiskörére, ahol egy órán át tiltott módon horgászott. Ki is fogott pár nagyobb halat, azokat a zsákba tette, s visszaúszott Tiszaburára, miután a folyóparton eldugta a horgászfelszerelését. Ám a falujában már vártak rá halőrök, s elvették a zsákmányát.

– Az ügyészség arra tett indítványt, hogy a büntetett előéletű vádlottra a bíróság szabjon ki ­végrehajtandó börtönbüntetést, emellett tiltsa el a közügyek gyakorlásától – ismertette a vádiratot dr. Konkoly Thege László.