Visszatértek az unokázós csalók, többeket becsaptak

Újabb idősek ellen elkövetett csalássorozatról adott hírt a megyei rendőr-főkapitányság. Mint mondják, idős hozzátartozóinkban fontos tudatosítani, hogy bármilyen váratlan helyzetbe kerülnek, hívják a hozzátartozójukat vagy a rendőrséget. Bátran kérjenek segítséget!

Az elmúlt időszakban több bejelentés is érkezett az úgynevezett unokázós csalásokkal kapcsolatban – tudatta közleményben a Heollal a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete.

Egy gyöngyösi asszonyt keresett fel még az előző hónapban a lakásán egy ismeretlen férfi, aki közölte vele, hogy a lánya karambolozott és a károk rendezése érdekében letétbe kell helyeznie több millió forintot. A nő ezután átadott az illetőnek egy nagyobb összeget és megbeszélték, hogy még aznap délután a többit is odaadja. Szerencsére erre már nem került sor, mert időközben kiderült, a sértett lánya nem szenvedett balesetet.

A csalók azonban nem csak egy városban bukkantak fel. A szenteste előtti napon délelőtt egy hatvani asszonyt hívott fel ismeretlen ember telefonon, aki az unokájaként mutatkozott be és azt mondta, autóbalesetet szenvedett. Azért, hogy az ügyből ne kelljen rendőrségi ügyet csinálni, készpénzre volna szüksége, amiért egy férfi ismerőse fog menni. Ezt követően az idős nő egy borítékba téve ledobta a készpénzt az erkélyről az idegennek.

December 28-án egy egri asszonyt hívott fel ismeretlen telefonáló azzal, hogy a fia és az unokája balesetet szenvedett és sürgősen pénzre volna szükségük. A hölgy a pénzért jelentkező, bukósisakot viselő, számára ismeretlen egyénnek jelentős összeget adott át több részletben.

Ha valakit hasonló módon keresnek fel, hívnak telefonon, a rendőrség azt javasolja, kezeljék fenntartással az idegeneket, és semmiképp ne hajtsák végre a telefonon kapott utasításokat! Ellenőrizzék le a távbeszélőn kapott információ, a hozzátartozóról kapott hír valóságtartalmát! A további bűncselekmények megelőzése érdekében figyeljék meg a hívatlanul érkezőket, ha mód van rá, írják fel a gépkocsijuk rendszámát, esetleg színét vagy típusát, érkezésük, távozásuk irányát és erről tájékoztassák a rendőrséget!

Elég néhány hiteles információ birtokába jutniuk a csalóknak, s máris hihető történettel tudnak előállni arról, miért van szükség a pénzre. Néhány évvel ezelőtt egy idős poroszlói házaspárt hívott fel egy ismeretlen férfi, mondván, a külföldön tartózkodó fiuknak félmillió forintra van szüksége és kérte, hogy a megadott utasítások alapján juttassák el neki a pénzt. Mivel valós hírei voltak arról, hol tartózkodik a gyermekük és jelenleg miért nem tud telefonálni, a szülők könnyen bedőltek a csalónak. Csak később derült ki, hogy átverés volt a kérés. A közösségi oldalakon is rengeteg információ publikus és könnyen beszerezhető.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések