Látványos jégről mentési gyakorlaton tették próbára magukat megyénk tűzoltói

A gyöngyösi és a hatvani hivatásos tűzoltók gyakorolták a jégről mentés mozzanatait azon a gyakorlaton, amelyet a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezett Sástón csütörtökön.

A felkészítést egy elméleti oktatás előzte meg, a helyszínen pedig a két tűzoltóság beavatkozó állománya egy estleges balesetet szimulált, ahol egy ember a tiltás ellenére a vékony jégen tartózkodott és a befagyott tó jeges vizébe esett. A gyakorlat során a beavatkozó állomány a jégről mentés technikáját gyakorolva, a rendszeresített védőeszközöket használva mutatta be, bábu segítségével a mentés folyamatát – írja a Heves Megyei Katasztrófavédelem.

A mentés során fontos az összehangolt csapatmunka, a szervezettség, továbbá az is nagyon fontos, hogy a bajbajutott mentése közben a mentést végzők szakszerűen járjanak el, hiszen ők is beszakadhatnak és segítségre szorulhatnak. Az állomány nagy hangsúlyt fektetett az életmentés szabályait betartva a biztonságra, ennek érdekében többféle technikát is alkalmaztak a bajbajutott személy mentésére.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a befagyott tavak jegére nem ajánlott rámenni, a vonatkozó jogszabályok alapján a szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni: éjszaka és korlátozott látási viszonyok között; járművel, kikötők és veszteglőhelyek területén; továbbá folyóvizeken és azok mellékágain. Az alapvető szabályok betartása mellett előfordulhatnak tiltó rendelkezés alá eső területek, ahol a jégen való tartózkodást tiltó táblákkal is szabályozzák. Aki a jégen történő tartózkodás szabályait megsérti szabálysértést követ el.

Ha egy beszakadt embernek segítünk nagyon fontos, hogy:

- A jég felszíne felett lévő személy hason csúszva közelítse meg a bajbajutottat!
- Hívjunk segítséget és a mentést végzőt kötelekkel, társakkal biztosítsuk!
- Ha a beszakadt jég alá került a személy, a mentési kísérletet már csak felkészült szakemberek tudják elvégezni, ezért a 112-es segélyhívó számon értesítsük a tűzoltókat és a mentőket!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések