Gyöngyöspatai iskola: nincs újabb döntés a jogellenes elkülönítés ügyében

Nem döntött még a Kúria kártérítésről a gyöngyöspatai önkormányzatot érintő, személyhez fűződő jog megsértése miatt indult perben – közölte a Kúria hétfő este az MTI-vel.

A Kúria 2015. március 25-i ítéletével fenntartotta a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntését, melyben megállapította, „sem az oktatási intézmény, sem annak fenntartója nem tett eleget az integrációs kötelezettségének, fenntartotta azt a helyzetet, amely a spontán szegregáció következtében az iskolában kialakult„. Az ügyben a Kúria nem állapított meg kártérítést.

A Debreceni Ítélőtábla tavaly szeptember 18-án hozott jogerős ítéletet több felperes által kezdeményezett, a patai önkormányzatot érintő perben, s kimondta: a jogellenes elkülönítéssel megsértették az érintettek egyenlő bánásmódhoz való jogát, javukra fejenként és a jogsértéssel érintett tanévenként kártérítést ítélt meg. Ez ügyben az érintett diákok érvényesítettek kártérítési igényeket.

A debreceni tábla jogerős határozata ellen tavaly a Kúriára felülvizsgálati kérelem érkezett, ám ezen eljárásban tárgyalást még nem tűztek ki. A jogerős ítélet végrehajtását a Kúria nem függesztette fel, az erre irányuló kérelmet a Polgári Perrendtartás 273. § (3) bekezdése alapján elutasította múlt év december 16-án.

Mint közöltük, szombati sajtótájékoztatóján a térség fideszes országgyűlési képviselője, Horváth László azt mondta, „a bírósági ítélet jogszerűsége nem vitatható ugyan, ám sokak igazságérzetével ellentétes, túlzó, és zöld utat adott a Soros-hálózat pénzszerző akciójának". A képviselő a kormány segítségét kérte.

Közleményében Horváth László arra is emlékeztetett: az elkülönített oktatás több éven át jellemezte a patai iskola pedagógiai gyakorlatát „egy az intézmény mindennapi életét durva erőszakkal megfertőző" időszakban. A tantestület rossz választ adott, ám akkor ez tűnt egyedül alkalmas megoldásnak; a 2011-2012-es tanévben lezajlott fenntartóváltás után a diákok elkülönítése fokozatosan megszűnt.

Kifejtette: az ítélet jogerős, január 17-től 100 millió forint fizetési kötelezettsége van Gyöngyöspata önkormányzatának és a tankerületnek. A kiadásra nincs fedezet, a döntés a csőd szélére sodorja a várost.

Arra a helyzetre persze, kíváncsi leszek – tette hozzá –, ha pár hónap múlva a Kúria esetleg a másodfokú ítélőtábla jogerősen elmarasztaló döntésével ellentétesen hozna ítéletet, akkor hogyan lehetne visszakérni a kifizetett 100 millió forintot az alperes családoktól és kik kárpótolnák a csődbe juttatott város lakóit…

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések