Több ezer kocsin kell plakettet cserélni

Módosult a rendelet, a piros helyett kék plakett jár. Az okmánycsere időbe és pénzbe kerül.

A kilencvenes évek elejétől 2001-ig gyártott autók hátsó rendszámtáblájára piros környezetvédelmi plakett kerül, pedig a típusok többsége teljesíti az EURO II norma követelményeit. A gépjárművek környezetvédelmi besorolását egy többszörösen módosított rendelet szabályozza, s az egyik változtatás érintette a környezetvédelmi kategóriák besorolását is. A korábban 2-es környezetvédelmi besorolású járművek meghatározott feltételek teljesülése estén 4-es környezetvédelmi osztályba sorolhatók át, és így a piros környezetvédelmi plakett helyett kék színűt ragasztanak föl a rendszámra.

A járműveket a műszaki vizsgán sorolják át, ha a jármű üzembetartója is kéri a módosítást. Ekkor a rendszámtáblára kék színű plakettet ragasztanak, és a műszaki adatlappal az ügyfélnek el kell menni az okmányirodába, ahol kicserélik a forgalmi engedélyt - ekkor csak a plakettért kell fizetni, ez pár száz forintos tétel.

Az átsorolás megtörténhet ügyfél kérésére egyéb alkalommal is, ekkor viszont ki kell fizetni a szemle és a plakett díját, ami összesen kettőezer-hétszázötven forint, és szintén el kell menni az adatlappal az okmányirodába a forgalmi engedélyt kicseréltetni.

Sári András, a Heves Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség Közúti Jármű Főosztályának vezetője elmondta, egységes eljárás alapján történik a járművek átsorolása a megye vizsgálóállomásain. Az érintett járművek száma ezres nagyságrendű volt, de a besorolások korrigálása az időszakos műszaki vizsgálatok során a végéhez közeledik.

A plakett színének egyébként leginkább egy esetleges szmogriadó esetén van gyakorlati jelentősége.

A független vizsgaállomások egy idén június 6. óta érvényes rendelet miatt csak a jármű időszakos műszaki vizsgáztatásakor cserélhetik a matricát, a soron kívüli cserét az állami vizsgahelyek intézik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések