Kálnoky László tiszteletére avattak emléktáblát

Emlékülést tartottak a költő, műfordító születésének 100. évfordulója alkalmából Egerben.

100 éve született Kálnoky László, költő és műfordító. A jubileum alkalmából, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Egri tagszervezetének szervezésében kedden délután a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumban emléktáblát avattak az alma mater volt diákjának. E tábla olyan jeles elődök mellett kapott helyet mint Apor Elemér, Gárdonyi Géza, Tarnai Andor, Szvorényi József és Asztalos János.

Az ünnepélyes átadón Varga B. János, a gimnázium igazgatója úgy fogalmazott, hogy az iskolájuk nagyon fontosnak tartja a múlt megismerését és a hagyományaik ápolását, amit persze a jelenben végeznek, de ezzel a jövőt próbálják építeni. Ennek az emléktáblának az elkészültét már öt éve tervezik, és úgy gondolták, hogy ez az évforduló lesz a legalkalmasabb az átadására. Habis László, Eger polgármestere a megyeszékhelyen született Kálnoky László tehetségét, és számos versében vallott „egriségét” méltatta.

Elmondta, hogy a város soha nem tagadta meg a költőt, de még tartozásuk van felé, ezért is jött létre ez az ünnepség. A rendezvény ezek után a Városháza dísztermében az egri Gárdonyi Géza Színház művészeinek emlékműsorával folytatódott.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések