Egyetlen bezárt kisiskolát se nyitottak újra

Nemcsak a szülők akaratán, a pénzen is múlik a kisiskolák sorsa.

Heves megyében már csak elvétve működnek összevont alsó tagozatos általános iskolák. Sorsuk évek óta kérdéses, ám a lakosság ragaszkodik hozzájuk.

A Pétervásárai kistérség húsz települése közül mára csupán néhány helyen – Bükkszenterzsébeten, Egerbocson, Mátraballán, Erdőkövesden, Istenmezején – működnek összevont csoportos alsó tagozatos intézmények. Fenntartásuk évről évre nagyobb anyagi terhet ró az önkormányzatokra, azonban szinte kivétel nélkül minden községben ragaszkodnak a kis intézményekhez. A szakma véleménye megoszlik ezek létjogosultságáról. Anélkül, hogy minősítenénk a kisiskolák hatékonyságát, tény: annak ellenére, hogy a jelenlegi kormány deklarált szándéka volt ezek újranyitása, megyénkben egy település sem akadt, ahol belevágtak volna egy ilyen „öngyilkos” vállalkozásba. Hamar belátták mindenhol: ha gyerek alig születik, az iskolák működtetése vállalhatatlanul nagy teher. Akkor is így van ez, ha jövő január 1-től az állam fenntartásába kerülnek az iskolák.

Elfogytak az iskoláskorú gyerekek; a vég kezdete

– A magyar falvak ifjúságának elvándorlását elősegítette a fontos intézmények, köztük az iskola elvitele is onnan – mondta Szoboszlai Zsolt szociológus. – Hozzájárult a falvak elnéptelenedéséhez is. A rendszerváltozás után az önkormányzatok erőn felül is mindent megtettek azért, hogy megmaradjon a kisiskolájuk. Több helyen nem csak alsó, hanem felső tagozatot is indítottak. Az utóbbi években a falvakban elöregedett a népesség, szinte elfogytak az iskoláskorú gyerekek. Úgy tűnik, ezt a helyzetet a politikusok többnyire pénzügyi szempontok szerint rendezik, olykor háttérbe szorítva a kistelepülések érdekeit. Hoffmann Rózsa már 2010-ben kijelentette: a kisiskolákat támogatni kell, hiszen számos helyen kényszerből zárták be azokat. Ha egy kis faluban megszűnik az elemi oktatás, ott az utolsó kulturális bázis is elhagyja a települést, az a vég kezdete.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések